RANDY CASEY – RECORD TIME

 

 “Solo/acoustic live as it happened…“

Het was op een geleende Gibson Les Paul Custom uit 1969, dat Randy Casey als kind voor het eerst mocht spelen. Wanneer Casey enkele decennia later van zijn buur, van wie hij toen op die gitaar mocht spelen, vernam dat Rick Nielsen deze Gibson verkocht, kreeg hij als eerste de kans om de gitaar van hem te kopen. Nielson is vooral bekend als leadgitarist, primaire songwriter en leider van de Amerikaanse rockband Cheap Trick. Daarnaast ook om zijn talrijke custom-made gitaren van Hamer Guitars, waaronder zijn beroemde vijfhalsgitaar. De afbetalingen werden met Randy’s buurman geregeld en zijn eerste liefde, waar het voor hem allemaal mee begon, werd opnieuw zijn grootste. Randy Casey -hij verblijft momenteel in Bellevue, Washington, is ondertussen producer, zanger en songwriter, een indrukwekkende frontman en een boeiende soloartiest, met al verschillende soloalbums op zijn conto.

Casey’s carrière loopt ondertussen al over drie decennia heen. Hij trad op in de CBGB in NYC (de Country Blue Grass & Blues muziekclub, de “Birdplace of NYC’s rock, folk & punk music”, waar bands als de Ramones, Blondie, Mink DeVille, The Police en Talking Heads door hun optreden bekend werden) en in de Whisky-a-go-go in L.A. en sprak ooit over opnames met Bob Dylan.

Van sessiewerk tot live op podia, Casey is een menselijke jukebox, die zich generaties muziek en muziekstijlen onmiddellijk herinnert, ze opnieuw creëert en opnieuw uitvindt. In de studio is hij de droom van elke producer: een getalenteerde muzikant die in staat is om alternatieven te verkennen en die altijd klaar staat om te presteren.

Er verscheen in het najaar van het afgelopen jaar een opvolger voor Randy Casey’s laatste album ‘I Got Lucky’ (2020), waarvoor hij na zoveel jaren, nog altijd geïnspireerd was door de Gibson van de nu 72-jarige Rick Nielsen. Voor  ‘Record Time’ -een album met elf originele nummers- had hij slechts 24 uur studiotijd nodig, die hij solo en als multi-instrumentalist, aan het resultaat te horen, makkelijk en zonder in zijn trukendoos te grabbelen, vol kreeg. Casey voelt zich in deze pandemie tijd als songwriter van mooie, rustige songs duidelijk goed in zijn vel, songs die vooral een meer uitgesproken bluesy karakter kregen. 

“Deep End”, de opener, is een akoestische country ballade en een van de nummers, waarvoor je de tijd moet nemen om eens echt naar te luisteren. Ook het folky “Sleep” en “Teach Me to Fall Down” nemen je mee in een hartstocht die je snel vervoert. Erg bluesy is de intro, maar pijnlijk wordt “I Don’t Like You Anymore”, wat anders word je in een love song dan “Lucky”, maar uiteindelijk -zo stelt Casey- moet je, zoals hij in “Back On the Blues”, het geluk zoeken in de blues. In het uptempo “Dead Wrong”,met aanstekelige slide gitaar en het gospelnummer “I Got Lucky” krijgen we daarna een begeesterde Casey, fingerpickend aan het werk. Met wat charismatische levenswijsheid werkt hij dan nog “That Train” en “It’s About Love” -het had de laatste love song kunnen zijn- af, was er niet nog de afsluiter. Hiervoor steekt Casey nog een laatste keer zijn bottleneck over de vinger en hangt hij zijn dobro om, want hij verlangt nog naar een “Graceland Kiss”.

Wat we ook nog moeten vermelden is dat Randy Casey, zo lazen we op zijn side, de helft van alle opbrengsten van de verkoop van dit album doneert. Hij doet dit aan Equal Justice Initiative, een non-profitorganisatie die een aantal organisaties in de schijnwerpers zet, die oproepen tot een reeks politiehervormingen.

Randy Casey biedt ons met ‘Record Time’ een warme en opzich eenvoudige luisterplaat. Knap wat een artiest met zijn stem, gitaar en de juiste teksten aan stemmingen kan bieden. Steun Randy Casey, want dan doe ook je iets aan de wantoestanden, die hij met dit album helpt te veranderen.

“With ‘Record Time’ Randy Casey offers us a beautiful, warm and (in itself) simple record, that’s worth listening intensively. Great what an artist can offer with his voice, guitar and the right lyrics in terms of moods…“ (ESC – http://rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Deep End – 02. Sleep – 03. Teach Me to Fall Down – 04. I Don’t Like You Anymore – 05. Lucky – 06. Back on the Blues – 07. Dead Wrong – 08. I Got Lucky – 09. That Train – 10. It’s About Love – 11. Graceland Kiss / Music/Lyrics by: Randy Casey ℗ & © 2020 - Produced and mixed by: Rob Genadek | Album credits: Randy Casey: vocs, guitar

Discography RANDY CASEY: Record Time [2021] | Got Lucky [2018] | RC [2017] | Trail’s End (music from the film “Polly’s Global Walk”) [2009] | Late Bloomer [2007] | Mad at the World [1995] | |

Artiest info
Website  
 

spotify

info: Frank Roszak Promotions

video